Posibile SCENARII și pericole ale „țintei aeriene” care a pătruns în România. Generalul (r) Virgil Bălăceanu: „Este cel mai puțin probabil”

Posibile SCENARII și pericole ale „țintei aeriene” care a pătruns în România. Generalul (r) Virgil Bălăceanu: Este cel mai puțin probabil
Publicat: 19/10/2024, 08:30

Generalul (r) Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles și fost șef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei, a explicat, într-un interviu pentru Gândul, ce înseamnă pentru România, dar și pentru români, anunțul de joi al Ministerului Apărării privind identificarea de către sistemul de supraveghere al Armatei Române „a unei ţinte aeriene de mici dimensiuni într-o zonă în largul Mării Negre”, care a pătruns pe teritoriul naţional pe o distanţă maximă de 14 kilometri, pe la Eforie Nord. 

  • Fragmente de la drone rusești au fost găsite de mai multe ori în ultimele luni în România, însă în localități din județul Tulcea.
  • Joi, Ministerul Apărării anunța că ”ținta aeriană” văzută de sistemul de supraveghere venea dinspre largul Mării Negre, la aproximativ 150 km est de localitatea Mihail Kogălniceanu – unde este cea mai mare bază militară NATO din Europa -, a trecut frontiera terestră a României, în zona Eforie Nord și s-a deplasat spre Topraisar, apoi a dispărut de pe radar.
  • Două avioane F-18 și alte două F-16 au mers pe traseul indicat de radarele de supraveghere aeriană ca fiind cel urmat de ”țintă”, dar nu au văzut ce zbura pe teritoriul României.

Dronele rusești-agresor care invadează spațiul aerian al României ridică multe semne de întrebare și provoacă neliniște și chiar teamă, în special printre oamenii din localitățile unde sunt găsite.

„În condițiile în care a apărut o psihoză cu privire la pericolul legat de drone, poate să însemne și o provocare”

Generalul (r) Virgil Bălăceanu a făcut o radiografie a posibilelor scenarii și interpretări în cazul situației anunțate joi de Ministerul Apărării.

Potrivit posibilelor scenarii enumerate de gereneralul (r), ar putea fi vorba de o dronă mai mică, pentru cercetare-supraveghere, în cadrul unei misiuni de culegere de informații, situație posibil „orchestrată” de Rusia.

Fostul reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles a punctat faptul că scenariul cel mai puțin probabil este acela în care poate să fie vorba de o dronă încărcată cu explozibil, de unde vine și cel mai mare pericol.

„N-ar fi ceva mai grav, din comunicatul Ministerului Apărării, din moment ce nu se precizează că este vorba de o dronă. Au fost situații în care s-a și menționat că este vorba despre o dronă Shahed-136 sau Geran-2. Acum se menționează un obiect aerian de dimensiuni mici. Aici, lucrurile pot fi interpretate, pentru că semnalul radar nu înseamnă și a da toate detaliile tehnice. Poate să fie o dronă mai mică pentru cercetare, supraveghere.

Poate să fie chiar – bine, asta într-o notă exagerată – un aeromodel, adică aici putem să luăm în calcul mai multe scenarii care țin – dar aici vorbesc de scenarii –  de o misiune de culegere de informații pe care posibil să o facă Federația Rusă, dacă luăm în calcul și direcția pe care a acționat, ținând seama că avem două localități care sunt și garnizoane. Garnizoana înseamnă prezența unor unități militare în aceste localități. E vorba de o direcție spre Topraisar și cealaltă înspre Tuzla.

Poate să fie scenariul în care cineva a jucat un asemenea lucru, pentru că se poate întâmpla, în condițiile în care a apărut o psihoză cu privire la pericolul legat de drone, să însemne o provocare. Avem și asemenea situații pe care nu le putem exclude.

Aș spune că scenariul cel mai puțin probabil este să fie vorba de o dronă încărcată cu explozibil, s-a reacționat la o distanță atât de mare de zona frontierei fluviale cu Ucraina„, este de părere generalul (r) Virgil Bălăceanu.

„Probabilitatea de a ajunge în spațiul aerian al României a unor drone în derivă cu explozibil, mult mai mare”

Virgil Bălăceanu a readus în discuție un subiect care a stârnit deja multe controverse și semne de întrebare, și anume faptul că România nu are pusă la punct legislația adecvată pentru combaterea unor situații legate de obiecte zburătoare, care pot periclita siguranța cetățenilor și a statului.

Expertul militar este de părere că adevăratul pericol pentru România poate veni de la dronele în derivă, cele care sunt încărcate cu explozibil și  care, în cazul căderii în zonele populate, pot produce adevărate tragedii.

Important este că s-a identificat cu sistemul radar și o bună perioadă de timp s-a putut urmări traiectoria acestui acestui obiect zburător de dimensiuni mici, că s-a acționat potrivit procedurilor de poliție aeriană. Rămân semnele de întrebare și eu susțin că nu avem legislația adecvată combaterii unor asemenea obiecte zburătoare care acționează într-un spațiu, fie el spațiu aerian, în apropiere de o graniță cu un stat în care are loc un război.

Probabilitatea de acțiune premeditată a rușilor de lovire a unui obiectiv militar sau civil strategic cu o dronă – mă refer la dronele de tip  Shahed-136 sau Geran-2 – este foarte mică.

Posibilitatea de a ajunge în spațiul aerian drone de cercetare-supraveghere este mai mare. Nu reprezintă un pericol, pentru că nu este încărcată cu explozibil.

Probabilitatea de a ajunge în spațiul aerian al României, mai ales în zona Tulcea sau a județului Tulcea, chiar în zona Galați-Brăila –  mă refer nu neapărat la județe, ci în mod special la cele două localități – a unor drone în derivă încărcate cu explozibil este mult mai mare.

Dronele în derivă apar prin acțiunea apărării antiaeriene a ucrainenilor. Ele sunt lovite, dar nu sunt nimicite prin lovire. Prin lovirea unei aripi, spre exemplu, nu mai au o traiectorie planificată, au o traiectorie și un zbor dezordonate, ajung în spațiul aerian al României. Nu este o acțiune directă a Rusiei, ci este o acțiune indirectă, prin faptul că au avut ca țintă unul din porturile dunărene ale Ucrainei. Dar, odată ajunse în spațiul aerian al României, iar vor cădea.

Întrebarea ne-o punem dacă punctul de impact nu este – așa cum s-a întâmplat, din fericire, ne-a ajutat Dumnezeu – în zone nelocuite și este o zonă locuită, mai ales una foarte aglomerată. Să nu uităm că am avut o dronă în derivă care a picat pe Insula Mare a Brăilei, ori de acolo mai erau câțiva kilometri până în Brăila.

Aceste drone în derivă, deși au o traiectorie dezordonată, trebuie să fie combătute. De altfel, ideea de combatere înseamnă nimicirea acestor drone prin mijloacele de apărare antiaeriană, de care dispun forțele terestre, forțele navale, forțele aeriene”, a explicat specialistul.

„Dacă șeful Apărării spune că avem nevoie de modificarea legilor Apărării, să facem asta!”

Generalul (r) Virgil Bălăceanu – un specialist cu mare experiență și experiză militară – susține că, atât președintele, cât și premierul trebuie să țină seama de părerile specialiștilor în domeniul apărării, mai exact de cea a șefului Apărării din România.

Reamintim că șeful Statului Major al Armatei, generalul-locotenent Gheorghiţă Vlad, a explicat faptul că militarii români nu au legislaţia necesară pentru a doborî dronele de atac care, eventual, ar mai intra în spaţiul aerian al țării, acesta solicitând modificarea legislației.

„Cuvântul de ordine al premierului, cuvântul de ordine al președintelui României și al președintelui Senatului trebuie să fie să ținem seama de consilierea specialiștilor. Principalul consilier pe probleme militare este șeful Apărării.

Dacă șeful Apărării spune că avem nevoie de modificarea legilor Apărării, de organizare și funcționare a Ministerului Apărării, a regimului armelor și munițiilor și a modului de intervenție împotriva aeronavelor care intră neautorizat în spațiu aerian, să facem acest lucru, pentru că este o decizie politică. Modificările legislative înseamnă Guvern și Parlament. Unde problemele nu se rezolvă, CSAT-ul pune pe ordinea de zi problema legată de amendarea pachetului legislativ, astfel încât să fie protejată viața cetățenilor.

Dacă ajungem la concluzii, și, iată, exercițiul de mobilizare de la acel MOBEX din județele Buzău și Ialomița, care a însemnat, din ce ne spun comandantul diviziei și șeful mobilizării Armatei României, 4.000 de rezerviști chemați din județul Buzău, 1.000 din județul Ialomița, a căror vârstă, ne spune șeful mobilizării Armatei, este, în cazul soldaților – 45 de ani, al cadrelor militare în rezervă – 50 de ani, trebuie să ne gândim că, privind soldații rezerviști chemați la MOBEX, în următorii cinci – 10 ani, aceștia vor ieși din evidența militară. Ceea ce înseamnă că Armata României nu va mai avea rezerviști-luptători, pentru că rezerviștii-luptători sunt soldații gradați-rezerviști”, a mai spus fostul șef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei.

Generalul a vorbit și despre refacerea rezervei militare pe principiile voluntariatului, pentru ca România să nu se trezească în situația în care nevoile de apărare ale țării să devină adevărate vulnerabilități care pun în pericol siguranța cetățeanului.

„Trebuie pregătită legislația care să-mi permită reconstrucția rezervei pe principiile voluntariatului, altfel fiind obligat să introduc serviciul militar obligatoriu”, a mai spus expertul militar.

O „țintă aeriană” a pătruns 14 kilometri în România. Mesaj Ro-Alert în Constanța și avioane F-16 și F-18 ridicate în aer

Cetăţenii din mai multe localităţi ale judeţului Constanţa au primit, joi, un mesaj Ro-Alert în care erau avertizaţi că există posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian şi îndemnați să îşi păstreze calmul.

„Joi, 17 octombrie, în jurul orei 17.00, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o țintă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă în largul Mării Negre, la aproximativ 150 km est de localitatea Mihail Kogălniceanu, județul Constanța. Conform procedurilor, au fost activate structurile aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană Extinsă sub comandă NATO, iar ulterior, Poliție Aeriană sub comandă națională.

Ca urmare a evoluției țintei aeriene pe un traseu îndreptat către frontiera de stat a României, pentru monitorizarea situației au fost decolate succesiv două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole, de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, respectiv două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române, de pe Baza 86 Aeriană Borcea.

Semnalul radar a indicat traversarea frontierei terestre a României în jurul orei 19.00, în zona localității Eforie Nord, evoluând ulterior în direcția Topraisar. Radarele de supraveghere aeriană au urmărit în permanență traseul țintei care a pătruns în adâncimea teritoriului național pe o distanță maximă de 14 km. Aeronavele de luptă nu au avut contact vizual cu aceasta în niciun punct de pe traseul de evoluție.”, este mesajul transmis de Ministerul Apărării.

Oficialii MApN au precizat că sistemul de supraveghere a pierdut semnalul radar la est de localitatea Amzacea, în jurul orei 19.20.

Încetarea alertei aeriene a fost transmisă la ora 20.15, iar aeronavele de luptă au revenit pe bazele de dislocare. Din datele disponibile la acest moment, nu a fost indicată probabilitatea existenţei unei zone de impact pe teritoriul naţional. Forţele Ministerului Apărării Naţionale vor executa, în cursul dimineţii, cercetări în zonă”, a mai transmis MApN în mesajul de joi.

„Populația României trebuie să se îngrijoreze”

Generalul-locotenent Gheorghiță Vlad, șeful Statului Major al Armatei Române, a lansat, în urmă cu câteva luni, un avertisment dur privind posibilitatea unui conflict armat cu Rusia, un subiect discutat intens în spațiul public, dar și la nivelul oficialilor internaționali și a analiștilor politici.

Populația României trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătită. Este nevoie de o lege care să permită învățarea voluntară a bărbaților și femeilor de până în 35 de ani să tragă cu arma, să-și facă o decontaminare. (…)

Parlamentul nu a adoptat până acum legile cerute de Armată pentru a putea apăra eficient și complet România. (…) Rezerviștii României sunt prea bătrâni pentru a lupta pe front. Deficitul de personal la Armată este de zeci de procente. 6.000 de angajați au părăsit Ministerul Apărării numai în 2023″, a precizat șeful Statului Major al Armatei Române, în interviul la Europa Liberă.

„Chiar dacă este an electoral, cred că trebuie să fie o linie roșie cu anumite lucruri”

Premierul Marcel Ciolacu l-a contrazis pe  șeful Statului Major al Apărării, care a afirmat că românii trebuie să se pregătească pentru un război.

România nu are niciun risc să fie angajată într-un război, România nu a fost niciodată mai sigură din acest punct de vedere decât este astăzi. Faptul că facem parte din NATO este foarte important și vedeti ce desfășurare de forțe și militari din toată Europa și SUA sunt pe teritoriul României, poliție aeriană, deci haideti să stăm liniștiți, că România nu va intra în niciun război. 

Chiar dacă este an electoral, cred că trebuie să fie o linie roșie cu anumite lucruri cu care ne jucăm și cu care nu ne jucăm”, a comentat Marcel Ciolacu declarațiile generalul-locotenentului Gheorghiță Vlad.


CITEȘTE ȘI:

O dronă rusească survolat România. MAE protestează ferm față de violarea spațiului aerian suveran

MApN: „Zona de impact a dronei rusești ar fi într-o arie nelocuită, în proximitatea localității Periprava”

Atacurile ucrainene cu DRONE și economia de război a Rusiei lui Putin: „Ucraina poate să deterioreze rafinăriile, dar nu ajunge în Urali și Siberia”

MApN: Fragmente de DRONĂ de provenienţă rusă, găsite în apropierea localității Periprava, județul Tulcea

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Putin are o retorică din ce în ce mai iresponsabilă.” Reacția NATO după ce o...
Iulia Vântur, evacuată în grabă cu securitate! Prețul pus pe capul lui Salman Khan de...
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30...
Îngrijorare la granița cu România: Nave misterioase din Rusia au început să sosească în Republica...
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
România trece, în curând, la ora de iarnă 2024. Data la care se dau ceasurile...
Operație de prelevare de organe oprită pentru că pacientul „dădea prea multe semne de viață”
Iulia Vântur, EVACUATĂ în grabă cu SECURITATE! Prețul pus pe capul lui Salman Khan de...
Ce efect are o singură doză de Cola dietetică asupra organismului, în doar o oră...
Un bărbat declarat în moarte cerebrală s-a trezit în timp ce i se prelevau organele....
"E primul pas spre un război mondial". Cei 10.000 de soldați din Coreea de Nord...
O femeie din Călărași a căzut cu tot cu balcon de la etajul 3, în...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
💣Chinezii aduc un nou SUV în România. Bate Dacia Duster la dotări și arată BOMBĂ...
Sorin Grindeanu numeşte tronsonul cu tuneluri de pe A1 Lugoj-Deva „o ruşine pentru România”
Oamenii de știință sunt ȘOCAȚI! Plantele și pădurile nu au absorbit carbon aproape deloc anul...
O celebră bancă a fost închisă. Toate conturile au fost blocate. Cum se vor returna...
Băncile nu mai pot păcăli clienții. Decizia CJUE schimbă totul
Valeriu Pavel Dan s-a stins din viață la vârsta de 53 de ani. Celebrul actor...
VIDEO Adrian Marțian și-a găsit copiii! Cei trei minori au spus adevărul: "Am ajuns la...
Cum s-a simțit Raluca Bădulescu pe vremea când era ceva mai plinuță? De ce se...
Povestea de dragoste dintre Steliana Sima şi soţul ei. Cum a încercat bărbatul să-i atragă...
BANCUL ZILEI. Bulă: – Vreau să-mi tatuați numele iubitei mele acolo, jos!
Un cimitir vechi de 5.000 de ani din Spania adăpostește de două ori mai multe...